fredag 30 november 2012

Boknytt

Som jag tidigare skrivit så älskar jag böcker. Häromdagen fick jag hem ett paket med två böcker som jag beställt.

Den ena är bodylicious av Sofi Fahrman och Julia Fors. Julia var den första och länge den enda bloggen som jag läste innan jag själv började att blogga. Det är en av mina favoritbloggar eftersom jag tycker att hon utstrålar hälsa och inspirerar på ett positivt sätt samt har en sund inställning till träning och mat utan något hets som ibland kan råda inom hälso- och träningsvärlden. När Julia först beskrev boken, innan den kom ut i sin blogg, var jag positivt och det lät som att det skulle vara en sund bok. Nu när jag har läst boken så är jag fortfarande positiv och gillar den även om det direkt inte är några nyheter för mig. Jag gillar själva "tänket", de förespråkar ett hälsosamt synsätt och är emot extrema dieter. Dessutom delar jag deras inställning att inget i matväg är förbjudet bara inte alltid, balans. Kan vara en bra bok för dig som vill komma igång men inte riktigt vet hur du ska gå till väga.


Den andra boken är Malin Berghagens yogabok som jag har hört mycket positivt om. Eftersom jag själv är frälst av yogan så är det alltid inspirerande att läsa om andras "resor". Den har jag inget att säga om eftersom jag inte hunnit läsa den ännu.


onsdag 28 november 2012

Vila

Då var det dags för ett ofrivilligt träningsuppehåll (igen!!) eftersom jag än en gång blivit sjuk! Jag har aldrig varit så mycket sjuk som under detta år. : ( Hoppas att 2013 blir ett friskare år! Det började i söndags, låg i sängen hela dagen och hade extremt ont i halsen och i kroppen. Jobbade måndag och halva tisdag men nu ligger jag nerbäddad och fasar för varje gång jag måste svälja. Oerhört trist men inte mycket att göra åt saken...

I lördags fick jag ialla fall till ett riktigt grymt styrketräningspass för benen, ryggen och axlarna. Jag var på lite PMS-humör innan jag kom till gymmet och det gjorde att jag körde lite extra hårt pga dåligt humör. Även om jag för det mesta brukar köra hårt så är det inte alla gånger jag har samma kraft och energi, men i lördags gick det verkligen bra, första gången som PMS:en har bidragit med något positivt. ; )

tisdag 27 november 2012

Kompiskväll

I lördags hade jag en riktigt mysig kväll med två av mina bästa kompisar. Vi träffades vid 16-tiden och lagade mat ihop. Det blev en härlig kväll med massa snack, god mat och vin. : )

Till förrätt åt vi snittar med ädelost, valnötter och vindruvor. Hittade receptet på Mitt Kök och det var riktigt gott.

Recept:

Minipizza på smördeg 160 g smördeg 1 dl valnötter 70 g ädelost 2 dl plocksallad, typ maché 0.75 dl creme fraiche 100 g vindruvor

Gör så här
1. Skär degen i remsor. Stryk på crème fraiche på remsorna.
2. Bryt över osten och strössla över valnötterna.
3. Baka av i ugnen i 200 grader  i ca 12 min tills smördegen fått en gyllenbrun och frasig yta.
4. Skär vindruvorna i klyftor. Toppa med halverade, urkärnade vindruvor och skär remsorna i ca 2 cm breda bitar.
5. Avsluta med salladsblad på toppen.




Till varmrätt blev det kyckling och grönsaker i ugn efter ett recept från PT-Fias blogg. Hon beskrev rätten som den godaste kycklingrätten någonsin och jag förstår varför. Det var grymt gott! Kommer jag definintivt att göra igen.

Receptet:
Fyll en smord plåt med valfria grönsaker. Vi hade sötpotatis, zucchini, aburgine, paprika i olika färger, gul och röd lök & broccoli.
Ringla över med solja, salt och peppar.
Hacka kycklingfilé i mindre bitar och stek på medelhög värme i smör och rejält med riven ingefära. Fega inte!
Lägg dem på grönsakerna när de fått färg men fortfarande litelite rosa i mitten. Ställ in i ugnen i ca 10 min.
Häll ca 5-6 dl cashewnötter, minst 4-5 cm färsk ingefära, 1 msk kokosolja, 1 chilifrukt och några droppar limesaft  i en mixer.
Kör på full effekt tills det blir en kräm, minst 5 min.
Ta ut plåten och bred ut cashewkrämen över kycklingen.
Grädda i ugnen i ytterligare 10-15 min så kycklingen är genomstekt och grönsakerna mjuka men knapriga.
Pressa sist några droppar lime över det hela innan servering.



Jag hade även gjort denna nyttiga chokladpaj som skulle vara galet god, till efterrätt. Men antigen gjorde jag nåt fel eller så har vi bara olika smak, vi tog alla 3 varsin sked och fy f*n säger jag bara (eller rättare sagt; sa vi alla). Den var inte i närheten av god utan vidrig, haha! Tur att vi ätit så mycket gott innan. ; )

måndag 26 november 2012

Jag gillar din blogg

Eftersom jag varit på semester i 3 veckor hade jag missat att jag fått denna fina utmärkelse av Sanna som driver den mysiga bloggen "En gnutta socker". Tack fina du, det gjorde mig jätteglad! : )



Reglerna för utmärkelsen är:
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg.
Det finns så många bra och inspirerande bloggar att det inte var lätt att bara välja 5 stycken (det blev 6 eftersom jag precis upptäckte att en blogg är avslutad).

Bakom molnen skiner alltid solen som skrivs av "Fru H". Hon skriver rakt, ärligt och bjuder på sig själv. En stor portion humor förekommer också i hennes blogg! Tyvärr såg jag precis att hon lägger ner sin blogg, jättetråkigt.

Njutbara ting, skrivs av min fina vän Johanna. En härlig inspirationsblogg med fokus på inredning. Varje gång man kikar in på hennes blogg blir man sugen på att flytta eller göra om hemma.

I Annahs huvud, Denna blogg har jag nyligen 'hittat' och det är jag glad för. Annah skriver om livet i stort och smått och har en sund inställning till träning och hälsa.

Mari Eriksson, skriver om hälsa och träning, även hon med en sund inställning. Träningspepp och vardagsliv i en härlig blandning.

Mammaspring är tjejen som brinner för löpning och med sin vilja av stål smittar av sig. Förutom löpning skriver hon om mat, bakning och livet i allmänhet.

Edward och jag, Linda bloggar om livet som mamma på ett humoristiskt sätt. Bjuder på sig själv och jag läser oftast hennes blogg med ett leende på läpparna.

fredag 23 november 2012

Inre träning

Fredag, såå skönt! : ) Att dessuotm börja dagen med ett pass på yogashala imorse gjorde dagen ännu bättre, har längtat till yogasalen, det var väldigt längesen jag var där, först var jag sjuk länge i höst och sen åkte jag på semester.

Har nu varit hemma i 2 veckor och semestern känns så långt borta, tänk vad snabbt det går, fast energin finns fortfarande kvar så det får jag vara glad för : )

Just nu är jag inne i en period då jag fokuserar lite extra på inre träning. Jag har alltid varit intresserad av personlig utveckling och andlighet men till skillnad från den fysiska träningen som jag utövar regelbundet går den andliga/inre träningen i perioder. Det är lite som med yogan, jag älskar den när jag väl gör det ändå är det den som kommer i andra hand. När jag är inne i min andlighetsperiod gillar jag att läsa texter/böcker som har en djupare mening och som kan ge mig insikter och reflektioner, meditera eller bara öva på att vara närvarande i nuet.

Igår kväll blev det först ett kundaliniyoga-pass med en yoga-cd som jag fått i tidningen Topp hälsa, sedan läste jag några texter ur boken "Möt Buddha", en jättefin bok med inspirerande bilder och tänkvärda texter. Jag tror att det är nyttigt för alla att stanna upp ibland och ta en paus från den yttre världen med allt vad det innebär och bara för en stund känna lugnet och tystheten. Det bästa är om man försöker att hitta en stund varje dag då man bara sitter tyst och är i nuet, det räcker med några minuter.

Hur är det med er, tränar ni också det inre på ett eller annat sätt?

torsdag 22 november 2012

Hälsa för livet

Igår var en jobbig dag, min pappa opererades för kärlkramp, alltid läskigt med operationer och speciellt när hjärtat är inblandat. Jag gick på nålar hela dagen tills jag fick höra att allt gått bra och pappsen mådde bra. När såna här saker händer inser man att det enda viktiga och som verkligen betyder något är att nära och kära får vara friska och må bra! Livet är skört så kom ihåg att vara rädda om varandra!

Vad man även påminns om är hur viktigt det är med träning och bra kost för att behålla god hälsa hela livet. Jag har länge försökt få min pappa att ända livsstil gällande kosthållning samt få honom att motionera lite mera men det går sådär, jag kanske måste ändra taktik och ta lite hårdare tag; jag får ta med piskan när jag åker upp över julen. ; )

söndag 18 november 2012

Semestermat

Det var en hel del god mat som slank ner på semestern. Gillar thaimat väldigt mycket. Dessutom perfekt om man inte vill ha ris till maten eftersom man oftast beställer det separat, det kan vara gott ibland men jag tycker att maten var lika god även utan riset. Ibland var det även gott med något annat som omväxling; blev några clubsandwish, en ravioli och lite annat gott. Vi klarade oss alla från att bli magsjuka, till och med jag och R som en gång upptäckte att vi fick i oss halvrå kyckling. Blev lite nojig efteråt men kände som tur var inget.

När vi kom till Bangkok blev det ett besök på McDonalds för att få något helt annat. ; )

Jag fick även i mig några cola light, hemma dricker jag nästan aldrig läsk utan håller mig för det mesta till vatten eller kolsyrat smaksatt vatten men när jag är på semester i ett varmt land är det så gott med cola light. Även en eller annan leo slank ner. : )


Frukost ingick i priset på stället vi bodde på, oftast blev det ägg i olika former och frukt för mig.


Provade även deras bananpankaka som var god men den kändes inte så jättenyttig så därför tog jag inte den så många gånger.


Kyckling i olika former blev det en hel del av:







Linus favoriträtt var "fried rice with chiken"



Vågade mig på att prova cesarsallad två gånger, lite olika versioner men båda var goda:



Även räkor i olika former var flitigt återkommande för mig:



















Jag älskar fisk men de gånger jag provade fisk blev jag lite besviken, var inte i närheten av någon den goda fisk jag själv brukar tillaga hemma.







Ibland var det gott att bryta av med något annat som nedan ravioli, clubsandwich, grillspett eller vårrullar.






En kväll besökte vi ett steakhouse, jag tog en macka med kött och ost och syrrans sambo provade deras jumboburgare som ni ser till höger på bilden nedan:


Ville man ha något lättare kunde man välja färsk fruk som alltid känns fräscht:







Trots att jag är av den åsikten att jag kan unna mig att äta lite onyttigare under semestern än vad jag gör hemma så blev det inte så mycket sött för min del men det blev nån bananpannkaka med choklad, en munk och lite godis.

Här äter min pappa en banansplit


Väntar på bananpannkaka