söndag 30 september 2012

Smarrig lax

En stor favorit i matväg hos mig är lax med västerbottensost. Gjorde den igår och det blev lika gott som vanligt. Brukar ibland ha pressad potatis till men igår blev det min favorit; sötpotatis.

Här kommer receptet:

4 portioner
600-700 gram färsk laxfilé
Rikligt med riven västerbottensost
salt och peppar

Sås: 2 msk vetemjöl, 1 dl vitt vin, 1 fiskbuljongtärning, 1 dl vatten, 3 dl grädde

Skär filén i ca ½ cm skivor (gärna så att de blir lite breda). Salta och peppra skivorna, fördela rikligt med ost över skivorna och rulla ihop den till knyten. Ställ knytena i en smord ungsform. Lägg gärna lite ost över laxrullarna också.
Koka ihop såsen och häll den sedan över laxrullarna. Gratinera i 225 grader i ca 30 minuter. Granera gärna laxen innan servering med lite rom, hackad rödlök och lite dill.

  

lördag 29 september 2012

Kärt återseende

Yihaa, idag har jag varit på gymmet för första gången på 3 (!) veckor. Mycket trevligt! : )

Enligt läkaren har jag bara råkat ut för en segdragen förkylning (bihåleinflammation)så jag fick kortison mot det. Blodtrycket var lite lågt men ingen fara på taket. Gällande hjärtklappningen så kan det eventuellt bero på  levaxinet som jag ganska nyligt har börjat äta för min sköldkörtel. Infektion i kroppen plus att jag sovit lite sämre nu en period kan ju också bidra en hel del till att kroppen inte är på topp (egen analys). Men snart får jag vila ordentligt, mindre än 3 veckor kvar till semester! : )

Läkaren tyckte att jag kunde börja träna lite försiktigt och det känner jag själv också, ibland kan det till och med hjälpa till på traven mot att bli helt frisk, så länge man känner efter och tar det försiktigt.

Jag körde ben/rumpa och axlar på gymmet. Tog lite lägre vikt än vad jag brukar ha men körde fler repetitioner. Kändes bra och såååå skönt att träna igen!

Glad tjej nyss hemkommen från gymmet : )

fredag 28 september 2012

Strömming

Jag lever trots min frånvaro på bloggen. Däremot mår jag inte riktigt bra, extremt trött och orkeslös och häromdagen blev jag alldeles kallsvettig och fick hjärtklappning när jag var på väg hem från jobbet. Jag hade planerat att börja träna lite försiktigt igår men efter hjärtklappnings incidenten vågade jag inte det. Nu ska jag strax iväg till läkaren, lika bra att gå iväg och kolla eftersom jag varit sjuk så länge.

För att prata lite mera mat så  fick jag igår äntligen äta min efterlängtade surströmming. Mums så underbart gott! : )

 

tisdag 25 september 2012

Mera mat

Jag tror att det går åt rätt håll, jag är fortfarande förkyld och har ett tryck över bihålorna men det känns som att kroppen börjar bli piggare. Ändå känner jag mig på nåt sätt inte frisk nog för träning. Funderar på att gå och styrketräna lite lätt imorgon men det kanske är dumt!? Kanske lika bra att vila några extra dagar när jag ändå har vilat så länge, vad tror ni?

Tills vidare försöker jag att vara positiv och tänka på fördelarna med att inte kunna träna:

- jag får sova längre på morgonen
- jag har mer tid över för annat
- det blir inte lika mycket tvätt

Hm, kommer inte på så mycket mer. Fördelarna med att kunna träna överväger helt klart.

Bjuder på en bild på gårdagens middag (detta börjar bli en matblogg istället för en träningsblogg).
Gjorde kyckling med skinka och ost enligt ett recept som jag hittade hos Maria . Du hittar det här. Till det åt jag ungsbakade rotfrukter, sallad och guacamole.


måndag 24 september 2012

Jagvilltränanu!

Ny vecka, tyvärr ingen träningsplanering gjord för denna vecka heller. Är inte helt frisk ännu, däremot känner jag mig lite lite bättre idag så jag kanske kan komma igång med lite lugn träning i slutet på veckan. Å andra sidan vågar jag inte hoppas för mycket då jag har mått bättre förut en dag för att må sämre igen nästa dag.

Detta blir tredje veckan utan träning, riktigt känner hur kroppen förfaller. ; ) Ok, riktigt så illa är det väl inte efter två träningsfria veckor, men jag saknar svettet, endorfinerna och glädjen. Dessutom ska jag ju snart strutta runt i bikini, hmm känner mig inte riktigt redo för det. Jag har inte rört mig många meter de senaste två veckorna men ändå ätit lika mycket som när jag tränar, den ekvationen går inte riktigt ihop, ialla fall inte när man är närmare 40 än 30.... : )

fredag 21 september 2012

Snabbmat

Fortsätter på temat mat då jag inte har någon träning att skriva om. Gårdagens middag; lax i ugn med fetaoströra. Hur lätt som helst att slänga ihop. Som jag sagt förut men inte kan sägas för mycket: nyttig mat behöver inte vara krångligt eller tråkigt! Enkelt, snabbt och gott, sånt gillas!


Middagen i onsdags bestod av tonfiskröra gjord på tonfisk, ägg, purjolök, kesella, turkisk yoghurt och kryddor. Till det sallad och en halv avokado. Så lätt, så gott.


torsdag 20 september 2012

Träningsmål

Häromdagen kom jag att tänka på ett mål som jag satte upp i mars när bloggen var ganska ny. Målet var att testa 12 av SATS olika gruppträningsklasser innan årets slut.

Än så länge har jag bara avverkat 2 klasser; NTC get strong! och ViPR. Du kan läsa vad jag tyckte om klasserna här och här. Det gäller att lägga på ett kol om jag ska nå mitt mål innan årets slut. Just nu är jag ju sjuk och kan inte träna och om 4 veckor åker jag på semester (jihoo) och är borta i 3 veckor. Annars får det bli i november och december, kan vara uppiggande att gå på roliga klasser när mörkret och kylan är här på riktigt.

Jag ju även testat Crossfit, i och för sig inte på SATS men det är i alla fall nåt som jag aldrig tränat tidigare så det kan väl räknas in...

Tänkvärt






onsdag 19 september 2012

Köttfärslimpa

Önskar att jag kunde säga att jag kände mig bättre och hade tränat imorse men tyvärr verkar det vara en segdragen förkylning....

Så istället för att skriva om hur härligt dagens träning kunde ha varit så får jag skriva om mat istället. Gjorde köttfärslimpa med fetaost och soltorkade tomater igår som blev riktig god. R åt potatis till och jag åt jag blomkålsris med bladspenat, citron och chili. Mums!



Här kommer receptet på köttfärslimpan:

1 buljongtärning i 2,5 dl vatten
ca ½ dl ströbröd och ca 1 ½ dl av buljongen blandas och låt svälla i ca 10 min

Blanda sedan samman följande ingredinser:
Köttfärs
1-2 ägg
Soja
Fransk senap (osötad)
Salt, peppar, citronpeppar
1-2 vitlöksklyftor
Buljongblandningen

Lägg smeten på bakplåtspapper och tryck ut (ca 1 ½ cm tjock)
Lägg ut smulad fetaost, soltorkade tomater (jag hade mini soltorkade tomater) och dragon

Rulla ihop som en rulltårta och lägg i en ungsform. Smält lite smör och blanda i soja som du penslar in köttfärslimpan med innan du stoppar den i ugnen.

Ca 30 minuter 200 grader

tisdag 18 september 2012

Ny crossfit deal

I somras köpte jag ett deal på Groupon;  5 gånger på Crossfit södermalm för 219 kronor. Jag har två gånger kvar av den dealen, blev ju sjuk och har inte kunnat träna på en vecka.

Nu har de en ny deal på Groupon; denna gång 3 pass med personlig tränare för 299 kronor. Funderar på att köpa även denna deal, kan vara kul att lära sig lite mer om crossfit eftersom jag funderar på att byta ut mitt SATS kort mot ett crossfit kort.

Detta ingår i dealen:

Träningsupplägg:
Tillfälle 1:
Kroppsanalys och impedansmätning. Rörlighet- och funktionstester. 
Tillfälle 2: 5 min grenspecifik uppvärmning, 20 min workout och 5 min personanpassad stretching. 
Tillfälle 3: Teknikträning på olympiska lyft eller crossfit gymnastics.

Är ni också sugna gå in på denna länk och köp.

måndag 17 september 2012

Träningsplanering

Varje söndag eller måndag brukar jag skriva ner hur och vad jag ska träna under veckan samt vilka dagar. Det är ett bra sätt att få översikt tycker jag. För dom som har svårt att få träningen att bli av kan det vara ett sätt att se till att man verkligen får in sin träning.

Sen är min planering inte skrivet i sten utan det kan ibland hända att det ändras om lite i planerna beroende på hur veckan i övrigt ser ut.

Denna vecka har jag tyvärr inga träningsplaner än så länge, jag mår bättre men är inte så pass frisk att jag kan träna ännu.

Jag tog en promenad till jobbet imorse, i väldigt långsamt tempo men jag gick ialla fall röra på mig lite.

Kunde ha sämre promenadväg till jobbet

fredag 14 september 2012

Kvällens

Middagen idag bestod av plockmat. Enkelt och gott!

Just nu är jag helt såld på hembakat knäcke med fikonmarmelad och blåmögelost, farligt gott!

Har även köpt glass och kiwi (älskar den kombinationen) som jag tänkte äta medan jag tittar på "the L word" (tittade på de första 3 säsongerna för några år sedan, sen dess har jag inte tittat på det men nu har jag lånat ytterligare 3 säsonger av några kompisar, det är ju så bra) men nu blev jag så mätt så jag kanske sparar glassen tills imorgon...


Träning - en del av livet

Fortfarande hemma och är sjuk, fast jag känner mig lite bättre än igår så det går åt rätt håll ialla fall.

Saknar träningen, kände att jag var inne i ett bra träningsflow. Det går ju alltid lite upp och ner beroende på hur livet ser ut i övrigt. Jag tränar alltid regelbundet men i vissa perioder kanske det blir lite mindre på grund av olika omständigheter för att i andra perioder bli mer träning.

För oss som tränar, i alla fall om jag får prata för egen del men jag tror att många träningsmänniskor känner som jag, så känns det alltid extra surt att bli sjuk eftersom man inte kan träna. Det är ju så klart aldrig kul att vara sjuk men tränar man inte så tappar man inte den biten utan då är det bara tråkigt att vara sjuk.

Imorgon är det träning i hammarbybacken igen, hade sett fram emot det eftersom jag missade förra veckan. Well, förhoppningsvis är jag bättre efter helgen och kan ta nya friska träningstag nästa vecka!


torsdag 13 september 2012

Riddarfjärden runt

Idag har vi en årlig aktivitet på jobbet som heter Riddarfjärden runt. Det skulle ha varit första året för mig eftersom jag började på mitt nuvarande jobb i maj i år men tyvärr ligger jag hemma och är sjuk.
Riddarfjärden runt går ut på att de anställda ska ta sig runt Riddarfjärden (ca 7-8 km) på valfritt sätt (gå, jogga, springa). Start och mål är vid Evert Taubes terrass. Eventet börjar med gemensam uppvärmning av Saga motion.
De som tar sig runt snabbast får priser och även den avdelning som har högst andel deltagande, tyvärr blir det nog inte min avdelning trots att gjort mitt yttersta för att peppa folk att ställa upp..

Efter loppet bjuds det på mat och sedan ska Maria Akraka hålla ett föredrag.

Underbart väder idag, hade varit kul att vara med men jag får sikta på nästa år istället.


onsdag 12 september 2012

Hälsoinspiratör

Jag är ju utbildad inom friskvård, hälsa och kost. Tyvärr arbetar jag inte med det på heltid, än. Däremot har jag lite kunder som jag hjälper med kosten vid sidan om mitt "vanliga" jobb. Mitt mål i framtiden är att kunna arbeta heltid med friskvården på ett eller annat sätt.

Tills vidare har jag även turen att arbeta en del med friskvård och hälsa i mitt dagliga arbete. Jag är nämligen hälsoinspiratör för min avdelning samt, tillsammans med en annan tjej, ansvarig för hälsoinspiratörsgruppen.
Hälsoinspiratörernas roll på arbetsplatsen är att tillsammans med personalenheten och arbetsmiljögruppen bl.a informera om arbetsplatsens friksvårdsverksamhet, öka intresset för hälsa och trivsel, delta i utvecklingen av friksvårdssatsningar samt vara lyhörda för behov och önskemål hos arbetskamrater.
Högsta chefen på min nuvarande arbetsplats anser att hälsa och friskvård på arbetsplatsen är en prioriterad fråga. Det kan tyckas självklart för oss "hälsofreaks" men dessvärre är det inte alltid så ute på arbetsplatser. Synd, då det i det långa loppet alltid lönar sig!

Senare i höst ska jag även hålla en kostföreläsning ute på en av avdelningarna. Det kan hända att det är fler avdelningar som också är intresserade av en föreläsning. Ska bli kul!


tisdag 11 september 2012

Inte nu

Vill inte bli sjuk!! INTE ALLS! R ligger hemma och är riktigt dålig, själv har jag känt mig frisk som en nötkärna fram tills typ NU. Känns som att det bara kom helt plötsligt från den ena stunden till den andra, men sen smyger sig på mer och mer; ont i halsen, lite snuvig, lite ont i kroppen, skavande linser... men jag ska inte måla f på väggen ännu... Kan ju bara vara att jag sovit dåligt inatt och är trött (I wish)...

Håll tummarna, för jag har ingen lust att gå i Fia Fit's, Fru H's, Lovisa's samt Västgötskans fotspår som alla varit/är sjuka. Inte nu (aldrig), när jag känner att jag har riktigt bra flow i träningen. Försvinn genast elaka bacill!!! Får försöka göra mig av med den i eftermiddag genom extra mycket vatten och te!!


Årstider

Efter två dagars vila från träning gick jag en powerwalk imorse innan jobbet. Vilken härlig morgon, sommaren håller sig kvar. Jag älskar hösten; den klara luften, alla färger på löven, att kura ihop sig i soffan med tända ljus och en bra bok.....För den delen så gillar jag alla fyra årstider men måste ändå säga att det underlättar med träningen på sommaren, speciellt för mig som gillar att träna på morgonen. Det är så mycket lättare att bege sig ut i spåret eller hoppa upp på cykeln och trampa iväg till gymmet när det är ljust ute samt att man slipper pylsa på sig massa kläder, det är bara att dra på sig shorts och linne och sen gå ut genom dörren....


Vilken är eran favoritårstid?

lördag 8 september 2012

Done

Så, då var det gjort, sicklaloppet alltså. Jag kom in på 58:22. Jag är inte helt nöjd faktiskt, trodde att jag skulle komma in runt 55. Första 8 kilometrarna tyckte jag att jag hade ett snabbare tempo än vad jag vanligtvis har, det hade jag också enligt runkeepern men jag upptäckte efter ett tag att den låg lite före stäckmässigt. Efter 8 km blev jag riktigt trött och sackade ner rejält, tror att jag tappade rätt mycket tid de sista två kilometrarna för det gick verkligen inte fort, hade tyvärr inte krafter kvar att pressa mig.

Kan faktiskt tänka mig att springa nåt lopp igen inte alltför långt fram i tiden men inte för snart heller. : ) Det roliga med lopp är att man ger lite mer än om man springer själv. Mitt mål är att komma under 55 min på milen.


Bilden är tagen innan loppet, så där pigg såg jag inte ut efteråt! : )

fredag 7 september 2012

Laddar

Dagens träning avklarades imorse genom ett styrkepass för överkroppen. Benen fick vila idag eftersom jag ska springa Sicklaloppet imorgon, däremot så har jag rätt så mycket träningsvärk i benen från gårdagens yoagpass men det kanske är borta imorgon (eller inte, brukar ju vara värre dag 2 men det förtränger jag...)

Skulle vara kul att springa på 55 minuter. När jag sprang tjejmilen 2006 (det enda lopp jag någonsin sprungit) kom jag in på 56 minuter så det vore kul att slå den tiden. Vi får väl se, om jag ska vara ärligt så är jag inte så jättesugen på att springa imorgon, jag är egentligen inte någon "lopp-tjej" utan trivs bäst att springa för mig själv. Ändå kan jag minnas att jag tyckte att det var lite kul att springa tjejmilen, hur som helst så är det alltid bra att utmana sig själv och göra nåt man inte brukar göra.


Någon annan som ska springa Sicklaloppet imorgon?

torsdag 6 september 2012

Från crossfit till intervaller

För er som är nyfikna att höra hur killer-passet igår var måste jag göra er besvikna. Det blev tyvärr inget crossfit pass igår, inte för att vi inte vågade gå dit utan för att min kompis kände sig hängig (verkar som var och varannan är sjuk). Visst kunde jag gå dit själv men det är roligare att gå tillsammans dessa fem gånger som vi köpt via groupon. Kommer jag sen att fortsätta att gå på Crossfit södermalm så kommer jag så klart att gå dit även om inte min kompis ska gå.

Istället för crossfit fick det bli intervall löpning för mig. Körde enligt samma upplägg som förra veckan . Svettigt värre!

När jag kom hem orkade jag inte laga någon "riktig" middag så jag blandade en burk tonfisk med keso, rödlök och kryddor som jag åt på hemmagjort knäckebröd samt en smoothie till. Det var riktigt gott faktiskt! Förr om åren åt jag tonfisk rätt så ofta men på senare tid har det inte blivit av. Inte så gott att äta som det är men blandar man det med något så blir det gott och ett bättre alternativ till snabbmat!

onsdag 5 september 2012

Rest Day

Idag ska vi på Crossfit. Kul! Men..... surfade in på Crossfit.com och kollade dagens pass. Rest Day stod på schemat. Och då ska man inte låta sig luras av namnet och tro att det är något lungt och slappt pass. Tvärtom! Vi pratade nämligen med en tjej på förra veckans crossfit pass och hon berättade att när det står Rest Day brukar det vara ett riktigt killer-pass. Intressant! : )

Kalorifria nudlar

Igår testade jag Fitnessgurus nudlar som jag fick med på köpet när jag köpte proteinpulver i våras. Nudlarna är utan kalorier samt helt fria från stärkelse, soja, vete och gluten.

Jag blandade dem med kycklingwoken som jag gjort.

Nudlarna var helt ok, perfekt att ha i wok eftersom det blir lite mer smak på det viset, kan tänka mig att de inte smakar så mycket annars. Däremot var de lite läskiga i konsistensen...

tisdag 4 september 2012

Fjällvandring

Förra året vid denna tid var jag och två kompisar uppe i fjällvärlden och vandrade. Vi började vandringen i Nikkaluokta, därifrån gick vi den 19 km långa sträckan till Kebnekaise fjällstation där vi bodde i 4 nätter. Vårt mål var att en dag bestiga Kebnekaise och de andra dagarna göra andra dagsvandringar.

Tyvärr kom vi aldrig upp till Kebnekaise's topp. Vi kom halvvägs sen var vi tvugna att vända pga svåra väderförhållanden, det började att blåsa och snöa och vi såg inte längre än till näsan på grund av dimma. Det var ingen som hade tagit sig till toppen den dagen.

De andra dagarna vandrade vi lite runt omkring på andra vandringsleder och besteg andra berg. Hur fint som helst! Det är nåt magiskt med de svenska fjällen!

I år blev det tyvärr ingen vandring för oss men Malin, som är en av dom jag vandrade med, sprang istället fjällmaran (den kortare sträckan som är på 13 km). Hon sa att det var fantastiskt så nästa år ska jag oxå med och springa. : )

Kebnekaise vill jag fortfarande bestiga men det får bli ett annat år.

Här är lite bilder från våran fjällresa: